/Co to jest stevia?
Stevia

Co to jest stevia?

Stevia jest rośliną pochodzącą z Brazylii, którą można uprawiać w przydomowym ogródku. Zastosowań jest wiele: od leczniczych po zamiennik cukru. Znanych jest około 200 gatunków z tego rodzaju jednak najbardziej powszechnym jest stevia rebaudiana ze względu na największą zawartość substancji słodzących. Stosowana głównie jako słodzik, ale wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym, w medycynie i cukiernictwie.

Stevia i jej właściwości lecznicze

Liście tej rośliny są najczęściej wykorzystywane jako zdrowszy zamiennik cukru. Wśród dostępnych badań można odnaleźć wzmianki na temat leczniczego działania wszystkich części tej rośliny. Działają one leczniczo na osoby z cukrzycą – pomagają wytwarzać insulinę, a u szczurów udowodniono, że podawanie wyciągu z liści tej rośliny pomaga cofnąć cukrzycę, a u osób z nadciśnieniem pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Oto najważniejsze korzyści płynące ze stosowania stevii:

  • Pomaga walczyć z otyłością, działa wzmacniająco na serce i posiada właściwości hipoglikemizujące.
  • Dezynfekuje skórę, pomaga w gojeniu się ran oraz ma właściwości grzybo- i bakteriobójcze.
  • Stevia ma tak szerokie spektrum zastosowania, że uprawa jej przynosi więcej korzyści niż można by się spodziewać po tak niepozornie wyglądającej roślinie.

Swój słodki smak zawdzięcza zawartości glikozydów w liściach, kwiatach, nasionach i łodygach. Najmniej słodkie są korzenie. Uprawiając tę roślinę należy zapamiętać, że stevia nie toleruje mrozu. Przyzwyczajona do innego, cieplejszego klimatu nie przetrwa naszych warunków zimowych. Uprawiana w doniczce dorasta do rozmiarów ok. 40-50cm i jest w stanie przetrwać cały rok bez większego wysiłku dla uprawiającego. Najlepsza temperatura dla stevi to około 24-25 stopni Celsjusza. W okresie zimowym stevia przechodzi okres wegetacji w temperaturze dodatniej około 4 stopni Celsjusza, podobnie jak pelargonie. Liście zbiera się w okolicy jesiennych zbiorów, suszy i można wykorzystać w kuchni jako przyprawę.

Gdzie jest dostępna stevia?

Do niedawna stevia nie była dostępna w sprzedaży z powodu przekonania o jej toksyczności. Jest obecnie dostępna w sklepach zielarskich i aptekach w postaci tabletek, nasion, ekstraktu lub suszonych liści. Dostępna jest też w internetowych sklepach zielarskich. Kosztuje od około 10 zł za 100 tabletek, 15 zł za 50ml do aż 45 zł za 100g suszonych liści.

Reasumując stevia jest najsłodszym ziołem świata i z powodzeniem może być używana jako słodzik do słodzenia herbaty zamiennie z cukrem sztucznym (sacharozą).