/Klasyfikacja serów

Klasyfikacja serów

Mało kto nie lubi żółtego sera. Pyszne kanapki, zapiekanki i przekąski bazujące na przysmaku z mleka, to częsty element naszego menu. Poza walorami smakowymi, należy mu również przypisać inne korzyści. To m.in. niezastąpione źródło wapnia, kolejne zalety poznamy później. Najpierw bliżej przyjrzymy się klasyfikacji serów, a zatem ich rodzajom.

Jakie są rodzaje serów?

Na świecie produkuje się kilka tysięcy rodzajów sera. W Polsce nieco mniej, co nie oznacza, że nie mamy wyboru. Wręcz przeciwnie, możemy przebierać w jego gatunkach, zależnie od tego, za jakimi smakami przepadamy. Zacznijmy od sera szwajcarsko-holenderskiego, o orzechowym, lekko słodkim, a jednocześnie bardzo łagodnym smaku. Wyróżniają go również duże oczka i aromat, który kusi do jego zjedzenia. Kolejnym jest gouda ser holenderski, charakteryzujący się lekką pikantnością i nielicznymi, ale regularnymi oczkami. Jest także miękki i elastyczny. Ser edamski typu holenderskiego z kolei ma podobne walory smakowe, ale jest twardy. Ser tylżycki to ser dojrzewający. Trzeba lubić jego aromatyczny, lekko kwaśny, a zarazem pikantny smak. Ma nieregularną strukturę i liczne przestrzenie, a do tego miękki i elastyczny miąższ. Sery długodojrzewające zaś mają jeszcze bogatszy bukiet smakowo-zapachowy i nie każdy jest ich zwolennikiem. Ich wielbiciele z przyjemnością raczą się nimi przygotowując sobie deskę serów bądź dodając je do sałatek – komentuje nasz rozmówca z ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Należy jeszcze wspomnieć o serze typu mozzarella, idealnego do pizzy. Sery te można kupować w całości, plastrach bądź porcjowane, zależnie od naszych potrzeb.

Jak wybrać dobry ser?

Jeśli chcemy wybrać dobry ser, powinniśmy uważać na jego skład. Wielu producentów chce oszukać klientów, zastępując mleko tańszymi wypełniaczami i dodając do sera wiele chemicznych dodatków. Przez to tracą swój smak. Tylko ser z mleka krowiego, koziego czy owczego pozwala uzyskać najwyższej jakości wyroby, dlatego studiujmy etykiety, aby jeść zdrowo.

Dlaczego warto jeść żółte sery?

Żółte sery przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim są źródłem cennego wapnia, mającego pozytywny wpływ na kości. Zawierają również cynk, poprawiający kondycję naszych włosów oraz paznokci. Ponadto są pełne witaminy A i D, nie można również zaprzeczyć ich właściwościom zapobiegającym chorobom skóry i poprawiającym funkcjonowanie układu nerwowego. Oczywiście nie można ich spożywać w nadmiarze, ale jedzone z głową zapewnią organizmowi wiele cennych składników.