/Płatki śniadaniowe na dobry start
płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe na dobry start

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, jest to udowodnione naukowo, jednak bardzo łatwo też przekonać się na własnej skórze jakie skutki może nieść zapominanie o pierwszym posiłku po przebudzeniu.

Śniadanie ma na celu zapewnić nam energię „na start”, poprawić nastrój i zadbać o to, żebyśmy po prostu mieli siłę żeby udać się do pracy czy szkoły. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, aby dieta była zrównoważona a śniadanie musi zawierać to co jest nam po prostu niezbędne.

Typowym posiłkiem na śniadanie są jak sama nazwa mówi płatki śniadaniowe, które możemy spożywać zarówno z ciepłym jak i zimnym mlekiem, ale także jogurtem. Oczywiście zależy to już od preferencji smakowych, ale trzeba również pamiętać o rodzaju mleka i jego zawartości tłuszczu. W przypadku łączenia płatków z jogurtem również dużo zależy nie tylko od płatków, ale i od jogurtu, który może zawierać najróżniejsze witaminy, ale także różną ilość tłuszczu i cukru. Wybierając dla siebie odpowiednie płatki, kierując się smakiem i wartością odżywczą warto też dobrać do nich odpowiedni dla siebie jogurt lub mleko.
Teraz skupmy się na płatkach śniadaniowych, markety a nawet małe osiedlowe sklepiki oferują całą gamę tych produktów. Ich ceny potrafią być bardzo zróżnicowanie, nie tylko ze względu na prestiż marki, ale głównie na wartości odżywcze. Oczywiście nie możemy też zakładać, że płatki firmy, która często reklamuje się w telewizji są lepsze od tych niereklamowanych. Nie każde płatki śniadaniowe z kategorii „fit” będą bardziej dietetyczne niż te nieokraszone takim napisem.

Najlepszym sposobem jest po prostu czytanie etykiet na produktach i dostosowanie odpowiednich do swojej diety. Żeby płatki śniadaniowe nam się nie znudziły możemy raz na jakiś czas, te mniej zdrowe – nic się nam nie stanie, a nie zniechęcimy się do tych zdrowszych. Organizm potrzebuje wszystkich składników w nich zawartych, ale starajmy się je zbilansować. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób nie toleruje glutenu, który przeważnie płatki zawierają. Ale i dla nich znajdzie się dobra informacja, od dawna popularnymi płatkami śniadaniowymi są te kukurydziane. One także zawierają korzystnie wpływający na zdrowie błonnik, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminy, wapń, żelazo, węglowodany i wapń (kolejność losowa). Jeżeli nie przepadamy za typowymi płatkami śniadaniowymi warto zwrócić swoją uwagę na musli.