/Dieta FODMAP – popularna i skuteczna
catering dietetyczny

Dieta FODMAP – popularna i skuteczna

Dieta FODMAP – popularna i skuteczna

W czym może pomóc dieta FODMAP?

Dieta FODMAP cieszy się coraz większą popularnością. Jest nie tylko prosta – składa się tylko z trzech etapów, z których ostatni można ominąć, ale i wysoce skuteczna. Obecnie wiele osób skarży się na różne dolegliwości układu pokarmowego. Specjalistyczny rodzaj żywienia, jakim jest dieta FODMAP może pomóc w takich problemach, jak:

– ból brzucha,

– biegunka,

– wzdęcia.

Ten sposób odżywiania opierający się na produktach niskofermentujących zalecany jest także szczególnie osobom, które cierpią na często występujące w dzisiejszych czasach zaburzenie – zespół jelita drażliwego.

Lecz dieta FODMAP pomaga również w innych chorobach układu pokarmowego, jak:

 wrzodziejące zapalenie jelita grubego – WZJG,

– przerost bakteryjny w jelicie cienkim – SIBO,

– choroba Leśniowskiego – Crohna.

FODMAP – charakterystyka

Nazwa FODMAP – z angielskiego – Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols oznacza – Fermentujące Oligo-Di- i Monosacharydy oraz Poliole. Jest to grupa węglowodanów krótkołańcuchowych, które cechują się słabym wchłanianiem, wysokim ciśnieniem osmotycznym oraz ulegają szybkiej fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Grupa FODMAP zawiera w sobie:

– laktozę,

– galaktany,

– fruktozę,

– fruktany,

– poliole.

Jakie są zasady diety FODMAP?

Dietę FODMAP nazywa się również dietą LOW FODMAP. Składa się z trzech etapów, choć trzeci jest opcjonalny. Ten rodzaj odżywiania ma na celu określić produkty powodujące nasilenie objawów dolegliwości. Drugim zadaniem wymienionej diety jest określenie żywności, którą dobrze tolerujemy i nie sprawia nam dyskomfortu. Gdy już dowiemy się które produkty żywnościowe wpływają na nas dobrze, a które nie, mamy możliwość właściwie oraz indywidualnie zmodyfikować jadłospis, tak, aby poprawić komfort i funkcjonowanie osoby z problemami układu pokarmowego i to bez drastycznych restrykcji oraz ograniczeń.

I ETAP diety FODMAP – eliminacja niewłaściwych produktów

W pierwszym etapie diety zajmujemy się wyeliminowaniem wysoko fermentujących produktów. Następnym krokiem jest zastąpienie ich takimi, które charakteryzują się niskim poziomem FODMAP. Dozwolone artykuły spożywamy do czasu, aż dolegliwości układu pokarmowego ustąpią. Wtedy też możemy rozpocząć etap drugi.

II ETAP diety FODMAP – stopniowe działanie odwrotne

Drugi etap tego rodzaju odżywiania się polega wprowadzaniu do naszego jadłospisu  z powrotem produktów żywnościowych, które zawierają duże ilości FODMAP, lecz co istotne – robimy to powoli, stopniowo. Zalecane jest, aby jeden artykuł wprowadzać do kilka dni, na przykład co trzy. Ważne, aby obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu danego produktu.

III ETAP diety FODMAP – indywidualny plan diety

Podczas tej fazy opracowujemy spersonalizowany jadłospis, który będzie stosowany przez dłuższy czas oraz zawierał jak najmniej ograniczeń. Te produkty żywnościowe, wcześniej sklasyfikowane jako właściwe, czyli takie, które nie powodowały dyskomfortu i określonych dolegliwości powinno się na tym etapie wprowadzić wszystkie do diety. Natomiast te, które były negatywne – powoli, w niewielkiej ilości możemy włączać do jadłospisu, sprawdzając czy je tolerujemy.

Profesjonalny catering dietetyczny

Body Chief to catering dietetyczny z wieloletnim doświadczeniem. Wysoka jakość oraz świeżość produktów, które wykorzystywane są do tworzenia posiłków, różnorodność diet oraz dań, czy spersonalizowane podejście do każdego klienta to tylko niektóre z cech charakterystycznych cateringu dietetycznego Body Chief. Profesjonalna obsługa klienta pomoże dobrać odpowiednią indywidualną dietę – również taką, która opiera się na diecie FODMAP.

Źródło: https://bodychief.pl/blog/646333-dieta-fodmap-zasady-zastosowanie-jadlospis