/Jak przygotować perfekcyjne espresso?
espresso

Jak przygotować perfekcyjne espresso?

Nazwa espresso wywodzi się od włoskiego przymiotnika „espressivo”, który oznacza coś wyrazistego. Jest to słowo doskonale opisujące ten rodzaj kawy. Espresso to charakterystyczna mała czarna z delikatną cremą i pobudzającym aromatem. Jest wskaźnikiem nie tylko umiejętności baristy, ale też jakości ziaren, z których zostało zrobione. Jakie powinno być perfekcyjne espresso? Jak je przygotować?

Wybór kawy do espresso

Przygotowywanie perfekcyjnego espresso zaczyna się już na etapie wyboru kawy. Najlepsze rezultaty otrzymamy sięgając po odpowiednio długo wypalane ziarna – ich odcień powinien być średnio ciemnobrązowy. Taki kolor jest możliwy do uzyskania przy stopniu wypalania pomiędzy mocnym, a średnim. Palenie tego typu pozwala osiągnąć pełnię aromatu, wydobywając z ziaren to, co najlepsze. Skąd powinna pochodzić kawa do idealnego espresso? Najlepiej sprawdzą się mieszanki arabik pochodzących z Kostaryki, Salwadoru lub Kolumbii. Dobrym wyborem będzie też mieszanka arabiki i robusty (z przewagą arabiki wynoszącą około 70%).

Perfekcyjne espresso jak je parzyć?

Espresso to rodzaj kawy wrażliwy na każdy błąd popełniony podczas parzenia. Bardzo ważne jest zatem przestrzeganie zasad, które umożliwią jego perfekcyjne przygotowanie. Po pierwsze istotna jest ilość kawy. Do wykonania pojedynczej porcji, czyli 25 ml naparu, potrzebne jest 7 g zmielonej kawy. Po drugie zwróćmy uwagę na czas zaparzania. Nie powinien on przekraczać 30 sekund. Zbyt długie lub za szybkie zaparzanie powodować będzie gorzki lub cierpki smak. Jak tłumaczy ekspert firmy Julius Meinl: „Zbyt grubo zmielona kawa będzie powodowała blednięcie naparu, czyli tzw. blonding. Konsekwencją nieodpowiedniego ubicia może być jej drażniący, cierpki smak”. Ciśnienie wody w filtrze musi wynosić około9 barów. Idealna temperatura wody wypływającej z ekspresu szacowana jest na około 88 stopni Celsjusza, ponieważ niższa spowoduje kwaśnienie naparu, a wyższa – jego gorzknięcie.

Crema jako wyznacznik perfekcyjnego espresso

Crema to pianka tworząca się na powierzchni świeżo wykonanego espresso. Jej zadaniem jest zatrzymanie aromatu zaparzonej kawy w środku filiżanki. Składa się ona głównie z zawartych w drobinach kawy olejów, protein i cukrów. Idealna crema powinna mieć około 3-4 mm grubości oraz gładką powierzchnię, bez bąbelków i dziur. Jej konsystencja i kolor zależą od wielu czynników, między innymi jakości wykorzystywanych ziaren, temperatury wody i jej ciśnienia, odpowiedniego nagrzania ekspresu i filiżanek, a także czasu, który upłynął od wypalenia kawy do jej zmielenia. Dobra crema o rdzawym kolorze może być gwarancją perfekcyjnie wykonanego espresso.